Hoți sau incompetenți: pe cine preferăm să ne conducă?

Tema de gândire pe care o propun de această dată o voi ilustra printr-un exemplu concret, trăit în orașul meu natal.

Până la alegerile locale din 2008, în orașul meu era un JAF TOTAL de care te loveai la orice pas sau în orice decizie a administrației locale de pe vremea aceea. La conducere se afla un partid (chiar nu are importanță care anume) administrat de câțiva oameni care erau în stare să facă orice pentru a-și umple și ei buzunarele din banii publici. În codițiile acestea, cum era și firesc, cetățenii urbei i-au taxat și astfel că după alegeri au venit alții. Primar a fost ales, chiar din primul tur, un domn în care mulți cetățeni își puseseră speranțe mari și care lăsase în general o impresie bună pe unde a mai trecut.

Acum problema orașului e că acest domn a cam dezamăgit mulți cetățeni. După un an și jumătate de la instalarea lui și ai oamenilor săi la „putere”, nu numai că în oraș nu s-a făcut aproape nimic (lucru la care s-ar putea invoca scuze precum criza economică sau „greaua moștenire”), dar am impresia că nici măcar nu s-a investit în conservarea orașului la nivelul la care era în 2008.

Actualul primar nu poate fi acuzat de rea-intenție sau că este hoț. Dacă „fură”, probabil o face discret, fără să ne dăm seama. Nu ostentativ, cum făceau oamenii din fosta administrație. Însă poate fi acuzat oricând de incompetență. Nu merge nici clasica scuză băsesciană că nu e lăsat, deoarece are majoritate în Consiliul Local. Se pare că Primăria este o căciulă prea mare pentru dânsul.

În timpul fostului regim, dacă trebuia schimbat un bec de pe stradă care se arsese și care costa 100 de lei (de exemplu), aveau grijă oamenii din Primărie să îl facă să coste 1.000 de lei. Becul era schimbat și, bineînțeles, restul de 900 de lei se împărțeau între „băieți”. Era un jaf, dar măcar rămânea ceva în urma lui și pentru cetățean. Acum, dacă s-ar arde un bec de iluminat public, primarul ar da ordin să se stingă și celelalte becuri de pe strada respectivă pentru a face economie de curent și a strânge bani de bec.

Și totuși, după 12 ani de jaf orașul era unul dintre cele mai frumoase din țară. Se vedea cu ochiul liber și parcă se simțea și în atmosferă. Chiar dacă pentru asta s-au plătit și prețuri uriașe. De exemplu, pentru a mai face primarul bani de o vilă, un bulevard a fost asfaltat și re-asfaltat de 3 ori într-un singur an.

Și revin la întrebare: ce e atunci de preferat – un hoț sau un incompetent? Se pare că, din păcate, avem de ales doar între aceste două opțiuni.

Întrebare BONUS: Ar trebui ca cetățenii orașului meu să se considere norocoși având la dispoziție aceste opțiuni? Fiindcă se pare că de cele mai multe ori avem de ales doar între hoți și hoți.

Reclame
Explore posts in the same categories: Meditatii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: